Jak vybírat koření?
Není to tak jednoduché, jak se zdá. V obchodech je veliká nabídka tohoto sortimentu, ale ačkoli jsou ceny velice příznivé, kvalita často pokulhává. Zejména kořenící směsi lákají svou jednoduchostí při přípravě. Podívejte se však podrobněji na složení. Přijde vám v pořádku, když řekněme za patnáct korun koupíte sůl, trochu další chemické příměsi a jen velice nepatrné množství kořenících látek? A tak to většinou je. Není to úplně vždy pravidlem, ale levné koření je leckdy jen hmotou, ze které veškeré vůně a zajímavé obohacující látky již dávno vyprchaly. Také uskladnění hraje vekou roli. Koření prodávané ve skleněných nádobách má rozhodně větší šanci udržet si svou kvalitu. Kvalitního voňavého koření můžeme dát do jídla mnohem menší množství.
Kde nakupovat?
I ve velkých řetězcích se najde několik značek, které jsou dobré a kvalitní. Vždy je lepší se poradit s někým, u koho vám chutnalo, kdo rád a často vaří, jaké značce dává přednost.
Specializované prodejny, které dovážejí přímo z Afriky či Asie jsou také dobrou volbou. Podívejte se na internet a vyhledejte prodejny s tímto zaměřením. Pokud to nemáte daleko, vždy se vyplatí osobní návštěva prodejny a nákup na zkoušku. Dobrou prodejnu již poznáte i podle toho, jak to tam voní, a jak kvalifikovaně odpovídá prodavač na dotazy. Vždy by měl znát přesnou zemi původu, být schopný vás informovat do jakých pokrmů je koření vhodné a případně i podat informaci o vhodnosti či nevhodnosti použití kupříkladu v těhotenství.
Na internetu také můžete dobře nakoupit, ale je vhodné nejdříve překontrolovat recenze a prostě se trochu porozhlédnout. V současné době máme neskutečnou možnost výběru. Využijme jí.
A konečně asi ta nejzajímavější volba. Jedete do Egypta, Tunisu, Thajska či podobné země? Určitě navštivte místní trh. Nakupujte vážené koření, které jste si ovoněli a ochutnali. Nikdy nekupujte sady v sáčcích. Mohou být i několik let staré a vyčpělé. Smlouvejte. A když usmlouváte dobrou cenu, kupte si i do zásoby, případně jako dárek. Při dobrém skladování vám vydrží i několik let.